keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Saamenmaa mielessäin

Tänään 6.2. vietetään Saamelaisten kansallispäivää (lisätietoa löytyy esimerkiksi Saamelaiskäräjien sivuilta).
 6th of February is the Day of The Sámi People.

Lukion jälkeen halusin tehdä käsitöitä. Mielessäni ei ollut mitenkään määrittynyt, että millaisia käsitöitä, siksi Saamelaisalueen koulutuskeskus oli oikein hyvä valinta. Siellä nimittäin pääsi ainakin niinä aikoina tekemään kaikkea mahdollista valitsemastaan opintolinjasta huolimatta. Mie opiskelin pehmeiden materiaalien opintolinjalla, mutta sain kokeilla luu- ja sarvitöitä ja hopea- ja kivitöitä ja opin ainakin sen niistä kokeiluista, että kyllä tekstiili on minun materiaalini.

Erittäin suuri osa opinnoista koostui nahka- ja turkistöistä ja poro oli päämateriaali. Kasviparkittua poronnahkaa kutsutaan sisnaksi. Sisnasta löytyy lisää tietoa muun muassa Saamelaisalueen koulutuskeskusken Poro muotiin ja Sisnaa poronnahkaa -hankkeiden sivuilta.  Mulla ei mitään suurta paloa ollut juuri nahkoihin ja turkiksiin, mutta minua kiinnosti ja kiinnostaa yhä kaikenmoinen alusta asti tekeminen. Ja jälkikäteen on tuntunut todella tärkeältä, että on saanut oppia niinkin harvinaisen taidon kuin nahan muokkaamisen ja parkitsemisen perinteisillä käsityöllisillä menetelmillä.

Sisnapussi. A bag made of a hand made reindeer leather.

Parin opiskeluvuoden jälkeen oma käsityöläisidentiteetti alkoi selkiytyä ja lopputyöni ei liittynyt saamenkäsitöihin eli duodjiin juuri millään tavalla, vaan uppouduin kangaspuilla kudontaan ja värjäykseen.

Lopputyöni nimeltään Huivipuu. The diploma work I made when I studied in  the  Sámi education institute. My  diploma work, wowen scarves, doesn´t concern the sámi handicrafts almost at all.

Ja sittenhän lähdinkin opiskelemaan kudontaa. Valmistuttuani Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta en ole kauhean paljoa tehnyt mitään saamenkäsityöksi luokiteltavaa, mutta saamelaisvaikutteet ovat kyllä kotiutuneet mielen sopukoihin ja pilkahtavat välissä pintaan. Kuten näissä kattausliinoissa. Tehtävänä oli tehdä kattausliinasarja käyttäen neljää eri kudekuviollisen raanun sidosta. Sarjan nimi on Iđitguovssu eli sarastus. Inspiraationa väreille oli eräs näkemäni aamunsarastus ja nimelle taas eräs lyriikanpätkä Vilddas-yhtyeen laulusta (nyt en kyllä muista että mikä laulu se oli, sanat sen sijaan kyllä muistan).

Some Sámi-inspired table cloths. I have used four different traditional Finnish picked up raanu weaves.
Rengasraanu eli rinkinen 

Silmikkoraanu
Suoraruuruinen- eli tapettiraanu
Suoraraitainen- eli vakoraanu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.