maanantai 25. marraskuuta 2013

Möbiuksen huivi

                                                 " 

Pienenä (ja kyllä isonakin) olen ollut aika pelokas. Oikeastaan välissä ihan kauhusta kankeana. Yksi tosi pelottava asia on avaruus. Avaruus, rymden, gomuvuohta... kaikki sanoja jotka pahaenteisesti kalskahtavat juuri siltä mitä ne tarkoittavatkin: järjettömän suurelta tyhjyydeltä, jonka äärellä tällainen hengitysilmaan ja painovoimaan tottunut tuntee itsensä tyystin mitättömäksi.

Koska on tosi raskasta pelätä jatkuvasti, niin joitain asioita pitää käsitellä. Tässä avaruusasiassa olen päässyt niin pitkälle, että suostuin lähtemään elokuviin katsomaan Gravity-elokuvan, (HUOM! seuraavaksi luvassa miltei juonipaljastuksia, joten tarvittaessa hyppää seuraavaan kappaleeseen!) enkä edes ahdistunut suuremmin, vaikka olinkin joka vaiheessa varma, että ei tämä voi päättyä hyvin. Mutta se oli tietenkin hauskaa, että kun riepu astronautti sai viimein radioyhteyden jonnekin, niin yhteyden toisessa päässä oli inuiitti Aningaaq. Ja minun mielestä se loppujen lopuksi kuitenkin onnellisen lopun tapahtumapaikka on arktisella alueella, koska pohjoinen on uusi itä (ei ole pitkä aika kun Aasia oli muotia kaikin puolin). Sanokaa minun sanoneen.

Pistin nämä avaruusmietteet vielä puikoillekin. Jossain vaiheessa aloin virtuaalineulemaailmassa miettiä että mikä se on tuo moebius jota yksi jos toinenkin on tikuttanut, kunnes valkeni että kyseessä on tietenkin Möbiuksen nauha. Möbiuksen nauha on kappale, jolla on vain yksi pinta ja reuna (Opetus.tv havainnollistaa asian), ja sehän on kyllä ihmeellistä! Mutta ei kuitenkaan käsittämätöntä, koska sen voi neuloa! Tämä Cat Bordhin video oli minusta varsin mukava juttuineen kaikkineen. Hän neuvoo siinä kuinka voi luoda pyöröpuikolle silmukat niin, että voi saman tien alkaa neuloa pelkkää yhtä reunaa. Mie kuitenkin neuloin ensin 5 cm leveää nauhaa noin 130 cm, jotta sain konkreettisesti tehdä sen möbiustaian, eli kääntää nauhaa 180 astetta ennen päiden yhdistämistä. Mallineule on muuten sellainen, että neuloin kerroksen oikein valkoisella, siirryin takaisin puikon toiseen päähän ja neuloin toisen kerroksen oikein värillisellä, käänsin kappaleen ja sama homma uudestaan ja uudestaan. 


Siinäpä mulla sitten oli jo Möbiuksen nauha, jonka ainoasta reunasta poimin silmukat ja neuloin kunnes nauhan leveys oli 10 cm. 

 Neuloin käyttäen kahta pyöröpuikkoa (100 cm/4 mm ja 120cm/3,5 mm), koska nauhassahan on reunaa yhteensä 260 cm, joten ei mikään ihme että yhdellä pyöröpuikolla alkoi silmukoilla olla vähän ahdasta. Lankana on itse kehrätty valkea villalanka ja Noron silkkivillasekoitelangan jämät. Langat oli keskenään ihan eri paksuisia, joten tuo eripaksuisten puikkojen käyttö ei tuntunut enää missään.  Painoa huivilla on 70 g. 
Tässä kuvasarjassa silmien peittäminen symboloi pelkäämistä, joka olennaisesti liittyy pimeään, jonka taas useat liittävät olennaisesti marraskuuhun. Niin ainakin pohjoissaamen kieli, jossa kuun nimi on skábmamánnu, eli kaamoskuukausi. 
Kun kaksi Möbiuksen nauhaa yhdistää tietyllä tavalla, saa aikaan Kleinin pullon, eli kappaleen jolla ei ole reunaa. Tosin jotta se onnistuisi, pitäisi käytössä olla neljäs ulottuvuus. Ja neljäs ulottuvuus, sehän se vasta käsittämätöntä onkin tällaiselle, jolle kolmaskin ulottuvuus ja vasen ja oikeakin aiheuttavat välissä hämmennystä. Mutta kun näin pitkälle olen jo päässyt, vaikka pirusti onkin pelottanut, niin tästähän ei enää ole kovin pitkä matka siihen, että voisi ajatella avaruuden muotoa ilman että pää räjähtää.


Paitsi että kyllähän tuo Möbiuksen nauhakin on jo aika häiritsevä kappale.

Ette arvaa kuinka paljon olen sitä  tiedostamattani väännellyt käsissäni yrittäen tasoittaa tuon mutkan.

2 kommenttia:

  1. On se. Käsittämätön ja pelottava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avaruutta varmaan tarkoitat, ei tuo möbiuksen nauha juurikaan pelota :) Mutta niin, jos kylliksensä ihmettelee ja käsittelee, niin ehkä joskus huomaa että vaikka on ihan mitätön, niin silti on ihan hyvä.

      Poista

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.