torstai 14. marraskuuta 2013

Marras

Kaikenlaista teemakuukautta olisi tarjolla näin marraskuussakin, mutta itse ajattelin viettää ihan vain Marras-kuuta ja pitää mielenpäällä martaisia asioita.

Useissa kielissä tämä kyseinen kuukausi on nimeltään November, joka tarkoittaa yhdeksättä kuukautta. Nimi viittaa siihen aikaan kun roomaisten vuosi lähti käyntiin maaliskuusta. (Lähde 1.) Suomalaisten vuosi taas on aikoinaan vaihtunut syksyllä, satovuoden päättyessä. Tällöin on vietetty Kekri-juhlaa, joka on alun perin ollut liikkuva juhla jota vietettiin sen mukaan milloin kukin talo sai sadonkorjuun päätökseen (Lähde 2). Todennäköisesti kuitenkin loka-marraskuun vaihteessa.
 Nykysuomen etymologinen sanakirja  kertoo, että marras itsenäisenä sanana tarkoittaa kuollutta tai kuolemaisillaan olevaa. Täten marraskuu voi sananmukaisesti tarkoittaa kuukautta, jolloin luonto kuolee tai on kuolemaisillaan. Nimi marraskuu voi kuitenkin viitata myös siihen, että se on pimeää aikaa, jolloin kuolleiden henget, eli martaat, ovat liikkeellä. Sana marras oletetaan olevan vanha indoiranilainen lainasana. (Lähde 3.) Wikisanakirja yhdistää sanan marras latinan sanaan mors, eli kuolema.
Vaikka joka puolella maailmaa marraskuu ei olekaan lepäävän luonnon kuukausi (eteläisellä pallonpuoliskolla on marraskuussa kevät!), niin vainajia kuitenkin muistetaan todennäköisesti kaikkialla kristinuskon vaikutuspiirissä. Pyhäinpäivää on vietetty 800- ja vainajien muistopäivää 1000-luvulta lähtien. (Lähde 4.) Meksikossa kristillinen juhla on sulautunut yhteen alkuperäisväestön uskomuksiin ja rituaaleihin ja tuloksena on marraskuun alussa vietettävä Kuolleiden päivä eli El Día de los Muertos (Lähde 5).

Viime vuonna Ofelia Marketin teemana oli Kuolleiden päivä, ja siellä oli työpaja jossa sai valmistaa aiheeseen sopivan asusteen. Työpajaa piti Ida loves Frida ja materiaalit olivat lahjoittaneet Ofelia Marketin myyjät ja yhteistyökumppanit. Työpajat ovat minusta aina ihania haasteita: rajattu määrä aikaa + toisten valitsemat materiaalit = Yllätys!

Tarjolla oli valmiiksi tehtyjä paperimassakalloja kahdessa eri koossa, helmiä, nauhoja, pitsejä, strasseja...
Tein kaulakorun. Ajattelin vain, että kukkahattuluurangon syksyisissä väreissä. 



Kukkahattuluuranko vain oli melkein vuoden verran, kunnes ihan hetkisessä siitä tulikin tärkeä ja se sai nimen: Marta. Se on oppaani matkalla marraskuuhun.


 Ikävä kyllä en muista kuka Ofelia Marketin myyjistä oli lahjoittanut työpajaan nuo ihanat massasta tehdyt kallohelmet, joita korussa on yksi Martan molemmin puolin. Mutta Ofelia Market on jälleen 8.12. Helsingissä ja tämän vuotiset myyjät ja ohjelma julkaistaan piakkoin! Ofelia Market löytyy myös Facebookista.




Lähteet:
Lähde 1:  Oja, Heikki. (2013). Aikakirja 2013. s. 32. PDF löytyy seuraavalta sivustolta: http://almanakka.helsinki.fi/
Lähde 2: SKS:n Kekri-verkkojulkaisu. (2009 ). http://www.finlit.fi/juhlat/kekri/kekri.html
Lähde 3: Häkkinen, Kaisa. (2005).  Nykysuomen etymologinen sanakirja. 3.painos.  s.687-688.
Lähde 4: SKS:n Kekri-verkkojulkaisu. (2009).   http://www.finlit.fi/juhlat/kekri/historia.html
Lähde 5: Vuorikoski, Merituuli. (2006). Rajat rikkoutuvat kuolleiden päivänä. Kumppani 11/2006.   http://www.maailmankuvalehti.fi/node/1150






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.