lauantai 8. syyskuuta 2012

Kylmä huone

 
Kiasmassa oli 7.9. ompeluseura, jonka ohjaajina olivat Kaija Papu ja Hanneriina Moisseinen. Yleensä on aivan hillittömän inspiroivaa päästä toisten keräämien materiaalien ja antamien esimerkkien äärelle, niin tälläkin kerralla. Toisaalta olin kyllä jo muutenkin ihan kihiseväisenä, ja tämä oli oiva tilaisuus saada samantien jotain poiskin sisältään.
Noin kahden tunnin ajan ompelin paperia (ja huomasin yhdessä vaiheessa että ai niin, suunnilleen näinhän sitä ommeltua pitsiäkin tehdään! Tulipahan sitäkin asiaa sohaistua melkein huomaamattaan. Asia on kyllä kiehtonut minua, jospa siihen nyt voisi tarttua ihan tosissaankin joskus), ja kun olin valmis, niin yhtäkkiä joka puolella oli vihjeitä asioista, joita olen pyöritellyt viime päivinä mielessäni.


Kylmä huone/Kaipuu arktiseen. 
A Cold room/Longin for The Arctic


Kylmä huone/kaipuu arktiseen. Ensimmäinen nimi syntyi jo pyöräillessäni Kiasmaan, kun pari johtolankaa kohtasivat toisensa ja edellisen päivän mielenmyllerrys (maastoutuminen muodikkaan valkoiseen sisustukseen) yhdistyi juuriin, erääseen Kalervo Palsan käyttämään teemaan,  josta löytyy kuvia Valtion taidemuseon sivuilta näiden linkkien takaa:
Kylmä huone, 1974.
Odotus, 1981.
Paluu, 1984.

Toinen nimi löytyi, kun olin saanut työni jo valmiiksi ja avasin pöydällä olleen Aino Louhin ja Kaija Papun sarjakuva-albumin Kuvatus 4 (Kustantaja oli Kaino Kustannus, mutta tarkemmat tiedot jäivät kirjoitamatta muistiin)ja heti ensimmäisellä avaamallani sivulla se luki.


Olipas hyvä museokäynti! Pääsin jopa todistamaan sellaistakin, kun erään ihmisen sielu liikuttui Hanneriina Moisseisen Liinatie (2012) tekstiilisarjakuvateoksen äärellä (se tapahtuma on hyvin hienovireinen, ja mullakin meni hetki, ennen kuin tajusin mistä oli kyse. Mutta itseasiassahan se oli ihme. Nyt olen nähnyt ainakin kaksi ihmettä. Ensimmäinen oli rastasperhe, joka nukkui pyöränkoriin tekemässään pesässä Oulun Intiössä suunnilleen vuonna 2008).

There was a Sewing Circle in Kiasma, Museum of Comtemporary art. I made an embroider on a paper.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.