keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Komia liivi


Minulla on yksi raidallinen liivi, jossa on komea kaksirivinen napitus.


 Joku on ommellut tämän liivin käsin. En tiedä kuka, koska ostin sen 4-5 vuotta sitten Helsingistä silloiselta Valtterin kirpputorilta  muutamalla eurolla. 


Käytän liiviä satunnaisesti. Lähinnä juhlatuulella, kuten vaikkapa Hullun huivin kanssa.

Ilmassa on selkeästi juhlatunnelmaaJoku tarkkasilmäinen saattoikin jo huomata, että jos tämän liivin pukee ylleen tiettyjen toisten vaatekappaleiden ja asusteiden kanssa, ei kyseessä enää olekaan mikä tahansa liivi. 
Silloin tämä muuttuu Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispuvun liiviksi. 

Tässä kuvassa ei ole kansallispuku.


Se on minulle vielä vähän epäselvää, että jos valmistaisin tai hankkisin ne loputkin Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispukuun kuuluvat vaatteet ja asusteet ja pukisin ne ylleni, niin olisinko silloin pukeutunut kansallispukuun. Kansallispuvun käyttöohjeen mukaan on nimittäin tärkeää, että kansallispuku on kokonaisuus. Jäisikö yllä mainitsemassani tilanteessa jotain puuttumaan...

Kuten Y-kromosomi?

Minulla on nimittäin tiettävästi kaksi X-kromosomia ja se näkyy päällepäin. 
Olen vieläpä tyytyväinen vallitsevaan asiantilaan, eli olen nainen.Mutta entäpä jos naamioisin itseni näyttämään siltä että minulla olisi sekä X että Y-kromosomi? 
Tai jos kromosomeistani huolimatta tuntisin olevani mies? Olisiko kokonaisuus silloin täysi?


Mutta eipä sillä niin väliä. Kansallispuvun osia ja kansanomaisia vaatekappaleita saa käyttää kuten muitakin vaatteita: ihan vapaasti, miten haluaa. 
Kuka mitäkin haluaa ja mitä vapaus kenellekin tarkoittaa.Suomen kansallispukukeskuksen sivuilla sanotaan: 
"Kansallispuku valitaan perinteet huomioon ottaen, ensisijaisesti oman tai suvun kotiseudun tai synnyinseudun mukaan mutta myös muiden perusteiden tai mieltymysten mukaan."   

Teen tunnustuksen: mie pyörin kansallispuvun liepeillä ihan toissijaisista syistä. Ja kun puhun kansallispuvusta, en puhu vaatekerroista, vaan instituutiosta. Olen käsityöläinen ja olen museolainen. Siinä on mielestäni kenelle tahansa kylliksi syytä olla kiinnostunut aiheesta, oli kansallisuus mikä tahansa.

2 kommenttia:

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.