perjantai 25. maaliskuuta 2016

Islantilainen neutraalihuivi

Eli siitä, kuinka yksi huivi löysi paikkansa.Poikkesin syksyllä Islannissa. Olin muutaman päivän melko tiukalla aikataululla Reykjavikissa, mutta onneksi aivan keskustassa on erinomainen lanka- ja käsityöliike Handknitting association of Iceland. Tein maltilliset villaostokset, koska matkustin vain käsimatkatavaroiden kanssa. (Pystyin vastustamaan kiusausta siinäkin vaiheessa, kun kaupan myyjä kertoi toiselle turistille, että he voivat myös lähettää ostetut tuotteet suoraan ostajan kotiin.) 

Lyhyen matkani aikana ehdin kävellä lukuisia kertoja tämän rakennuksen ja Atlantin välistä.

Pistin heti Einrum garnia mukanani olleille puisille pyöröpuikoille ja aloin neuloa langanvenytyshuivia, jonka idea on yksinkertainen. Ravelryssä ohjeen on julkaissut ensimmäisenä todennäköisesti Susan Ashcroft, elokuussa 2013. Kunnia hänelle siitä.  Hänen mallinsa on nimeltään Quaker yarn stretcher boomerang, josta olen nähnyt vain kuvia, mutta en ole ostanut ohjetta. Ravelryssä on kuitenkin pari ilmaista ohjetta vastaavaan huiviin, joten ehkä uskaltaudun raapustamaan tähän oman ohjeeni. Se menee näin:

"Luo kolme silmukkaa. Neulo haluamaasi pintaneuletta 
lisäten toisessa reunassa joka kerroksella yksi silmukka, 
ja toisessa reunassa vähentäen joka toisella kerroksella yksi silmukka."

Siitä syntyy tuollainen eksponentiaalisesti kasvava kolmio - bumerangi, niin kuin sitä Ravelryssä näytetään nimitettävän - jota voi jatkaa niin pitkään kuin lankaa riittää. 

Neuloin huivin kolmella värillä niin, että siinä periaatteessa on kolme leveää raitaa. Värit ovat vain niin lähellä toisiaan, ettei raitoja juuri erota. Ensimmäinen raita on haalea kaurapuuron värinen, toinen vaalean harmaa ja kolmas kirkas valkoinen. Käytin huivia syksyllä jatkuvasti, mutta sitten aloin suosia Doodleria, koska tulen sen väreistä ja muodoista aina niin hyvälle tuulelle. Lisäksi Doodler suojasi pakkasilla paremmin, kun tuon langanvenytyshuivin kolmio on niin matala, ettei siitä juuri ole iloa rintakehälle. 

Viimeisen viikona aikana olen nukkunut huonosti flunssan vauokis, ja öisin valvoessani olen pohtinut muun muassa sitä, pitäisikö langanvenytyshuivi purkaa ja neuloa langoista jotain muuta.

Toissapäivänä oli kuitenkin tilaisuus, missä minun piti olla esillä ilman että herättäisin huomiota, joten piti pukeutua neutraalisti (musta neutraalius on minun osalta varattu niitä tilaisuuksia varten, kun pitää olla esillä herättämättä huomiota, ja lisäksi vielä edustaa jotain toista tahoa kuin itseäni).  Luottopaita näitä tilaisuuksia varten on Anna Ruohosen siniharmaa paita, joka on mielestäni talitiaisen selän värinen. Jalkaan laitoin tweedhousut. Jotain puuttui, oli vähän turvaton olo, mutta kun kietaisin tuon langanvenytyshuivin kaulaani, kaikki oli kohdallaan. 


Huivin kaikki kolme väriä olivat kohdallaan, huivin muoto oli kohdallaan, ja se asettui kaulalle todella kauniisti.Kertakaikkisen hyvä huivi, mutta vaati oikean tilaisuuden että ymmärsin sen arvon.

Lankaa tähän huiviin meni 80 g  ja neuloin sen aina oikein. Einrum garnissa on erillisinä säikeinä islantilaista luonnonväristä villaa ja silkkiä. Islantilainen villa on pörheää ja se voi tuntua herkempi-ihoisen kaulassa kutittavalta, mutta pesemällä pehmennys voi auttaa. Tämä huivi pääsi suoraan puikoilta käyttöön, eli en ole kastellut tai pessyt sitä. Kostealla ilmalla huivi tuoksuukin vienosti lampaalta.

5 kommenttia:

 1. Kaunis huivi. Islannnista kannattaa ostaa hitokseen paljon lankaa kun saan taxfreen!!

  VastaaPoista
 2. Ihailtavaa itsekuria lankakaupassa, mie en ois ehkä pystynyt :D

  VastaaPoista
 3. Mie olen niin vieraalla maalla ulkomailla ollessani, että varmaan siksi en villaostoksillakaan villiinny :D

  VastaaPoista
 4. Neutraalilangankerän kehäpäätykolmion laidoista ehkä pari

  Olipa kerran neutraalihuivi
  se oli passiivikravatin serkku
  se oli syvyysliivien kummilapsi
  ja aktiivipäähineen kaveri,
  sillä oli työtovereinaan
  oikeustotumppuja
  vasemmistoremmejä
  ja vihreitä kurahousuja
  oranssivallankumouksellisia hiuslenksuja
  ja vaatekaapillisen täydeltä
  värisarjatulenomaisia kirjopesunkestäviä
  kommunistipukuja
  ja markkinafundamentalistitakkeja.

  Voi neutraaliuden altavastaaja-kuiskaajia
  tai siis
  puhekupla-tekstiilien leikkaajia
  tai siis meitä
  vaatteiden sovittajajoukkoja
  vaattein käyviä ja kulkevia
  mutta varsinkin siis
  neutraalikangaspuiden seppiä ja puutarhureita
  ja neutraalikangasmeren kulkijoita
  sen rannalla kävijöitä
  sen lohdullista tuulta päin kääntyviä,
  kunnia ja ilosanoma siitä ja sille.
  Sen pituiselle polulle.


  P.S. Oli siis tuo kyseisen vaatepalan saama nimi varsin osuvasti laitettu ihmiskunnan hartiaseutujen jäseniä lämmittämään, kiitos siitä ja onnittelut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kyllä ihan otettu, aina ilahduttaa, kun ihmiset inspiroituu! nyt voin inspiroitua tästä taas omalla tavallani :)

   Poista

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.