lauantai 14. syyskuuta 2013

Pirtanauhainen synttärikattaus

Pirtanauhojen valmistus -triplatrilogiaelokuvakokonaisuuden juhlallinen julkistaminen.

Kas vain! Blogini on täyttänyt vuoden ihan huomaamattani, joten on syytä juhlapostaukselle! Sen kunniaksi kokoan yhteen tämän blogin pirtanauhajutut, sekä julkistan myös uutta!Aiemmin olen täällä blogissa kirjoittanut pirtanauhoista seuraavanlaisia juttuja:

Pirtanauha, jossa kerron missä olen oppinut pirtanauhoja eli tiuhtatöitä tekemään ja esittelen työvälineeni.

Suorituspaineita, joka oli ensimmäinen yritykseni tehdä kattava pirtanauhojen teko-ohje, mutta josta tulikin vain tarina pirtanauhojen teko-ohjeen teon yrittämisestä. Kuvat sen sijaan pullistelevat informaatiota.

Pirtanauha: Luo ja rakenna sen sijaan lähestyy jo enemmän työohjetta. Minulle ei vain totisesti istu suuhun/sormenpäihin "Tee näin"-opetustyyli, vaan kertoilen kuinka minulla on asiat tapana tehdä.

Pirtanauhakirjallisuutta on lista Suomessa julkaistuista suomenkielisistä kirjoista joissa käsitellään pirtanauhoja. Nämä kirjat olivat aineistoni kandidaatin tutkielmassani. Tiedän että aivan viime aikoina on julkaistu kirjoja, joissa on juttua pirtanauhoista. Käykää lisäämässä niitä, sekä muita pirtanauhakirjoja, kommentteihin, niin päivitän listaa laajemmaksi jonain sopivana hetkenä.

Pirtanauhojen mallityypit on kappale suoraan kandidaatin tutkielmastani.

Niisinauha ja niisivyö teksti on myös kandidaatin tutkielmastani ja tuon siinä esiin, mitä aiemmin listaamassani pirtanauhakirjallisuudessa tarkoitetaan termeillä niisinauha ja niisivyö.

Sitten onkin ollut pitkä hiljaisuus pirtanauha-asioissa, mutta se tarkoittaa vain sitä että hiljaa hyvä tulee.


Olen siis yrittänyt jo muutamia kertoja tehdä kuvallista ja sanallista pirtanauhojen teko-ohjetta, mutta aina on tuntunut siltä että joko kuvat tai sanat loppuvat kesken, tai sanoja on liikaa, tai ne eivät kerro kylliksi...


No nyt ei kuvista ole puutetta, ja ne saavat puhua puolestaan! Olen nimittäin tehnyt videoita pirtanauhoista: Eri työvaiheet esitettynä yhdeksällä eri videolla, yhteensä noin 25 minuuttia pelkkää pirtanauhojen tekoa vähäisillä tekstityksillä! Ei puhetta, ei taustamusiikkia!

Nämä videot löytyvät Inspiraato on mottomme -YouTube-kanavasta, sekä tämän blogin alasivulta Pirtanauhat. Videoita saa vapaasti esittää ja käyttää opetuksessa.


Tässä maistiaisiksi video vironvöistä eli kuviolangoista poimituista kuviollisista pirtanauhoista.Nämä videot ovat osa opiskeluitani Ainedidaktinen kehittämisprojekti-kurssilta, jossa tein pedagogisesti perustellun oppimateriaalin. Ajattelin nämä videot olevan hyvä lisä netistä jo löytyville suomenkielisille oppimateriaaleille. Esimerkiksi Susanna Terho on tehnyt kattavan paketin kansanomaisten nauhojen historiasta Suomen käsityön museon Käsityönurkkaan. Materiaali löytyy seuraavan linkin takaa: http://www.avoinmuseo.fi/craftmuseum/kasityonurkka/kansanomaiset_nauhat.php Erinomaisia pirtanauhojen teko-ohjeita on tehnyt muun muassa Laura Hämäri. Hänen Sanavyyhti-blogissaan on neljä kuukauden ohjetta, joihin liittyy pirtanauhojen tekoa. Perusteellisiin ohjeisiin pääsee toistaiseksi tästä linkistä http://lankadontti.fi/wordpress/?tag=pirtanauha. Tällä hetkellä Sanavyyhti-blogi on kuitenkin muuttopuuhissa uuteen osoitteeseen. Päivitän tänne uuden osoitteen kuukauden ohjeisiin, kunhan koko muuttokuorma on purettu.

Minulla olisi vielä olisi yksi opintovuosi ja yksi pirtanauha-aiheinen opiskeluprojekti edessä! Odotan jännityksellä...
Ja koska blogini syntymäpäivä sattuu olemaan samana päivänä kuin koirallanikin, niin yksi koirakuva loppuun.
2 kommenttia:

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.