tiistai 8. tammikuuta 2013

Nopea, hidas, nopea nopea, hidas...

Koreografia erääseen käsityöhön.


Nopea: Saan päähäni että tarvitsen mekon, joka on nopea vetää päälle eikä haittaa miten päin sen päälle vetää, mutta joka silti on suht fiksun näköinen. Kumoan kangasvarastoni lattialle. (Lähtökohtana tälle on se, että on elokuu, asunnossani on tukahduttavan kuuma ja olen kokenut muutamia epätoivon hetkiä kun ovikello soi yllättäen ja yritän riipiä päälleni jotain järkevää.)

Hidas: Oikean kankaan valinta on suuri prosessi. Kun on säästellyt joitain kankaita jo useampia vuosia, vaatii äärimmäistä keskittymistä, jotta kuulisi mikä kangas kuiskaa, että tämä on nyt se projekti, jonka vuoksi olet minua niin huolella kätköstellyt!

Nopea: Oikea kangas löytyy. Otan t-paidan kaavaksi ja leikkaan kappaleet. Ilahdun, kun raidat kohdistuivat, vaikka asialle uhrattiin ajatuksia vasta leikkuun jälkeen.

Nopea: Ompelin neljä saumaa. Päätin, että koska kangas toimii molemmin puolin, niin samoin on tehtävä myös saumojen.

Hidas: Hylkään ompelukoneen, koska perintövempaimen tikin laatu ei riitä siihen, että saumat olisivat näkyvissä. Sovellan kansallispukuoppeja ja alan ommella käsin katesaumoja aina sopivissa tilaisuuksissa. Tilaisuuksia on harvoin. Tämä vaihe on yhä meneillään. Lisäksii mielen rajamailla liikuskelee ajatuksia pääntien muodosta, sekä siitä, pitäisikö hihansuihin laittaa pitsiä vai ei. Ja jos pitää, niin käyttäisinkö kätköjeni pitsejä (olisiko siellä sopivaa?) vai virkkaanko pitsin itse. Tai jos edessä onkin erityisen hidas, hidas, hidas vaihe, niin pitäisikö jopa nyplätä?Fast, slow. fast, fast, slow...A choreography of a handicraft.

Fast: I decide I have to make something I can dress fast and easy. I overturn my stash on the floor.

Slow: It is almost impossible to decide what to use of the stash. I have been saving some fabrics for years! How can I know is this The Project for some certain fabric?

Fast: I find The Right Fabric. A T-Shirt works as a pattern and I cut the pieces.

Fast: I sew four seams. Because the fabric looks good on both sides, I decide I have to make flat felled seams so I can use the dress also inside out.

Slow: My sewing machines stitch doesn´t look good on both sides. I start to sew by hand every time I have a good moment for that. Those moment are rare. That is why I´m still sewing though I started on August. At the same time I am thinking what kind of neckline I should do and should I put some lace on the cuffs. Would I use lace from my stash? Or should I crochet or even make bobbin lace? Oh well...if I decide to make lace, that step is going to be soooo sloooow....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.