Opin uusia asioita (käsityöllisten lisäksi myös tietoteknisiä) ja logiikkani on torjuvalla kannalla.
Sattuipa kirjastossa käteen Barbara G. Walkerin kirja Mosaic knitting. Kirja on ensimmäisen kerran julkaistu vuonna 1976 ja siitä on otettu uusintapainos 2006. Siitä huolimatta tutustuin nyt ensimmäistä kertaa tähän neuletekniikkaan, jota Walker kutsuu mosaic knitting -tekniikaksi. Internetistä löytyi myös nimitys slip stich knitting/colorwork. Suomenkielisiltä sivustoilta löytyi lähinnä epävarmoja mainintoja, joissa on yhdistetty sanat "kirjoneule" ja "nostetut silmukat" tms. Nyt ollaankin sitten jännän äärellä, sillä tekniikkahan tarvitsee suomenkielisen nimen! Palataan siihen myöhemmin, nyt vähän itse tekniikasta.
Tätä varten pitää osata neuloa oikein ja nostaa silmukka nurin neulomatta. Se riittää. Nurjan silmukan osaaminen lisää mahdollisuuksia, mutta ei ole välttämätöntä. Työssä on kerrallaan vain yksi lanka, eli kuviolankaa ei tarvitse kuljettaa työn mukana, kuten perinteisessä kirjoneuleessa.
Silmukan nosto nurin työn oikealla puolella
|
Laita puikko nostettavaan silmukkaan samoin kuin nurjaa silmukkaa neuloessa, mutta älä ota langan kiertoa puikolle, Nosta silmukka neulomatta.
|
Silmukan nosto nurin työn nurjalla puolella
|
Ota langankierto puikolle ja laita puikko nostettavaan silmukkaan aivan kuten nurjaa silmukkaa neuloessa. |
|
Nosta silmukka neulomatta. |
Walker kertoo kirjassaan miltei pelkästään sanallisesti millainen mosaiikkineuletekniikka on. Siinä vaiheessa kun hän käy silmukka kerrallaan läpi miten mosaiikkineulemallia luetaan ja neulotaan, hän käyttää englanninkielisten neuleohjelyhenteiden litanioita. Apuna oli muutama kuva, mutta niistä huolimatta hermo ei riittänyt lukemaan sitä kaikkea puikot ja lanka käsissä, vaan halusin heti kaikki mulle ja karkasin internetiin ja siellä pääsinkin jyvälle. Kun välissä tarvitsee vain yhden kuvan, eikä montaa sivua tekstiä. Teinpä sitten sellaisen kuvan (enkä suinkaan piirtänyt ruutupaperille ja ottanut siitä valokuvaa, kuten ensin ajattelin, vaan tein ihan oikeasti tietokoneella!).
Ensimmäinen kuva esittää mosaiikkineuleen mallipiirrosta. Siinä yksi rivi kuvaa aina kahta riviä neuletta, siksi rivinumero on rivin oikeassa ja vasemmassa reunassa eri. Rivinumerot ovat tässä kuvassa oikeakätisesti neuloville. Vasenkätisesti neulottavassa ohjeessa rivinumerointi alkaisi vasemmalta. Hitusesti tummennettu alue kuvaa toistuvaa mallikertaa.
Ja tässä on nyt se kuva, jonka olisin toivonut näkeväni heti alkuunsa, eli yllä oleva kuva neulemerkein aukipiirrettynä ja vielä värillisenä. Violetti kuvaa yllä olevan kuvan valkoisia ruutuja ja oranssi mustia ruutuja.
Tässä sama sileälle neuleelle, sillä mosaiikkineuletta voidaan neuloa sekä aina oikein- että sileällä neuleella.
Tässä sama neulottuna aina oikein (pahoittelen lievää epäterävyyttä).
Sen enempää en aio nyt selostaa tekniikka, kuin että työn aluksi neulotaan kaksi kerrosta yhdellä värillä jotta kuvion alkaessa on jotain mistä nostaa niitä silmukoita, ja tasoneuleessa reunasilmukat neulotaan aina (siis ei nosteta neulomatta ikinä).
Tässä sitten vähän useampia mallikertoja ja värin vaihtoa. Alhaalla on aina oikein neuletta ja ylhäällä sileää neuletta. Nostettujen silmukoiden vuoksi kuvioista ei tule niin täsmällisiä sileässä neuleessa kuin aina oikein neuleessa.
Sileä neule on tietysti omiaan pyöröneuleessa.
Neulova narttu on tehnyt tekniikalla ihastuttavaa kukkakuviota.
Pikku Unikot -sukkien ja Unikkopelto-huivin neuleohjeet löytyvät hänen bloginsa etusivulta.
Tykkään dominoneuletekniikasta, jossa kerrallaan neulotaan vain yhtä tilkkua, mutta palat yhdistetään toisiinsa saman tien neuleen edetessä (Dominoneuleojeita löytyy muun muassa
Novitan sivuilta sekä
Punomosta). Teinkin heti alkuunsa kokeilutilkun jossa yhdistin mosaiikkineuletta ja dominotekniikkaa. Kuviomallit ovat Walkerin kirjasta, ja tarkoitus oli tehdä neljä erilaista kuviomallia, kaksi aina oikein neuleella ja kaksi sileällä neuleella. Mutta kun kolmantena tein tuon ylhäällä vasemmalla olevan tilkun, järkytyin sen ulkonäöstä niin, että teinkin saman mallin uudestaan aina oikein neuleella. Sileä neule oli nimittäin melkoisen ruman näköistä, joka varmaankin johtui siitä, että valkoinen lanka on ohuempaa kuin sininen. Sileyttäminen teki ihmeitä, eikä tilkku näytä enää yhtään pahalta.
No, se nimiasia sitten.Olen tässä postauksessa käyttänyt nimitystä mosaiikkineule, vaikka oikeastaan en oikein pidä siitä nimestä. Se ei minun mielestäni nimittäin kerro tekniikasta mitään. Dominoneule on minusta hyvä nimitys dominoneuleelle, koska sillä on yhteisiä piirteitä domino-pelin kanssa. Myös illuusioneule (ohje löytyy esimerkiksi
Ullasta) on minusta hyvä nimi illuusioneuleelle, koska se kertoo tekniikasta jotain olennaista. Mutta mie en nyt kyllä ymmärrä kuinka mosaiikkineule ja mosaiikit liittyvät yhteen.
Nimitys kirjoneule nostetuilla silmukoilla sen sijaan kertoo kaiken olennaisen, mutta on aika kankea käyttää. Niin että jos keksitte ytimekkään nimityksen, antakaa kuulua ja levittäkää se kielenkäyttöön. Tai sitten jos keksitte selityksen miten mosaiikit ja mosaiikkineule liittyvät yhteen, niin kertokaa sekin, niin sitten hyväksyn nimityksen mosaiikkineule hampaita kiristellen hyvillä mielin.
I happened to find Barbara G. Walker´s book Mosaic knitting and I get interested in the technique which seems to be not so common in Finland. When I was studying the technique from Walker´s book, I was longing for just one picture, which would have told me all the information I needed. So I made the picture and a few others too.
I am also wondering how can we call this technique in finnish. I wouldn´t like to translate the name mosaic knitting, because I don´t understand what mosaics and mosaic knitting have in common. If I translate the name slip stitch colorwork it tells everything about the technique but is far too long to use: "kirjoneule nostetuilla silmukoilla".
Here
Small poppies is a link where you find a lovely mosaic knitting/slip stitch colorwork pattern made by Finnish blogger
Neulova narttu. The pattern is in Finnish but take a look at the pictures!