sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Jääsken tarkastetun kansallispuvun nauhat

Viime viikon perjantaina olin tilaisuudessa ja paikassa, johon en kyllä koskaan olisi uskonut pääseväni. Suomen kansallispukujen ystävät ry lahjoitti Mäntyniemessä rouva Jenni Haukiolle tarkistetun Jääsken kansallispuvun ja myös puvun tekijät oli kutsuttu tilaisuuteen mukaan. Mulla oli ilo ja kunnia kutoa pukuun pirtanauhat.

Suomen kansallispuvun ystävät ry: edustajat, puvun tekijät kahta lukuun ottamatta, sekä kansallispukukonsultti Taina Kangas puvun luovutustilaisuudessa.  Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia.


Puku nähtiin Haukion yllä jo seuraavana päivänä Oulussa Valtakunnallisessa Suomi 100 -juhlassa. Tiedote Oulun vierailusta  löytyy täältä http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=369601&nodeid=44809&contentlan=1&culture=fi-FI  ja viimeisenä tiedotteessa on myös kuva, jossa näkyy lahjoitettu puku käytössä. 
Lisää kuvia ja videoita löytyy myös muun muassa Iltalehden  ja MTV3:n jutuista.


Johanna Rahkosen valmistaman soljen alla on minun kutomani sukkanauhat eli säärisiteet. Kuva: Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia.

Tarkistettu Jääsken puku on nauhankutojalle siitä hauska, että siinä on useita nauhoja ja lisäksi nauhoista on vielä eri versioitakin. Jääsken nauhat olivat minulle tuttuja jo entuudestaan, koska olen kutonut tarkistettun Jääsken A- ja B-pukuihin sykerön ja esiliinan nauhat, lisäksi tein kokeilut vyötärönauhoja varten. Esiliinan solmiamisnauhana on yksi pirtanauha ja molemmissa hameversioissa on omanlaisensa pirtanauha vyötärökaitaleena. Sykeröön voi valita nauhan kolmesta eri vaihtoehdosta, ja näistä kolmesta nauhasta voi valita myös  myös säärisiteiden eli sukkanauhojen mallin.  Kaikki nauhat ovat suosikkityyppiäni, eli kapeita, ohuista langoista kudottuja rakenteeltaan yksinkertaisia nauhoja. Kahdessa sykerönnauhavaihtoehdossa on vähäistä poimintaa, mutta kaikki muut ovat ripsinauhaa.Tähän Haukiolle lahjoitettuun pukuun kudoin kaikki tarvittavat nauhat, eli neljää erilaista nauhaa, joiden yhteispituus oli vähän päälle 10 metriä.

En olisi tosiaan ikinä uskonut pääseväni vierailulle Mäntyniemeen, ja vielä vähemmän olisin uskonut, että pääsen vierailulle sen vuoksi, että olen nauhankutoja!

Jääsken nauhoja








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kertokaapa vaikka tarinoita, niistä mie tykkään.